Domáce celozrnné žemle

300 ml vodaIMAG0229
2 PL droždie sušené (lepšie je čerstvé)
1 PL med (alt. cukor)
1 PL soľ
4 PL olej
1 PL šťava citrónová (nemusí byť)
200 g múka ražná celozrnná (môže sa nahradiť aj celozrnnou pšeničnou, špaldovou, graham…)
300 g múka hladká pšeničná 00
Do misky dáme vlažnú vodu, med a droždie., necháme chvíľku nakvasiť. Pridáme múky, vajce, citrónovú šťavu, olej a na vrch soľ. Spracujeme cesto.
Rozdelíme ho na 16 menších, alebo 12 väčších dielov, podľa toho, aké veľké chceme žemle mať. Každý kúsok cesta rukou na podložke vygúľame. Preložíme na plechy, postriekame vlažnou vodou z rozprašovača a počkáme asi desať minút. Takto sú pripravené na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry na 230 stupňov. Po desiatich minútach znížime teplotu na 180 stupňov, žemle postriekame opäť vodou a ešte pár minút dopečieme. Upečené preložíme na mriežku vychladnúť. Žemle sú vnútri ako vata 🙂